Polecam niedrogi, ale ciekawy przepis mojego autorstwa. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców.Postanowiłam spróbować z brzoskwiniami i myślę, że chyba nieźle się udało!
Składniki:
● 1,2-1,5 kg schabu
● 1 puszka brzoskwiń
● sól
● pieprz
● mąka
● ulubione przyprawy (np. bazylia, tymianek)
● 1/2 l bulionu
● tłuszcz do smażenia
Schab nadziewany owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i robimy dosyć dużą kieszeń.
Z zewnątrz oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy
tłuszcz i na gorący wkładamy schab. Chwilę smażymy.
W otwór wkładamy osączone brzoskwinie. Brzegi spinamy
wykałaczkami, aby
owoce nie wydostały
się na zewnątrz.
2.Schab nacieramy
solą, pieprzem i przyprawami.
Podlewamy
bulionem, przykrywamy
folią aluminiową
i pieczemy ok. 2 godzin
w piekarniku nagrzanym
do 180 °C.
Komentarze