Schab nadziewany owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polecam niedrogi, ale ciekawy przepis mojego autorstwa. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców.Postanowiłam spróbować z brzoskwiniami i myślę, że chyba nieźle się udało!

Składniki:

  • ● 1,2-1,5 kg schabu
    ● 1 puszka brzoskwiń
    ● sól
    ● pieprz
    ● mąka
    ● ulubione przyprawy (np. bazylia, tymianek)
    ● 1/2 l bulionu
    ● tłuszcz do smażenia

Schab nadziewany owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i robimy dosyć dużą kieszeń.
    Z zewnątrz oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy
    tłuszcz i na gorący wkładamy schab. Chwilę smażymy.
    W otwór wkładamy osączone brzoskwinie. Brzegi spinamy
    wykałaczkami, aby
    owoce nie wydostały
    się na zewnątrz.
  • 2. Schab nacieramy
    solą, pieprzem i przyprawami.
    Podlewamy
    bulionem, przykrywamy
    folią aluminiową
    i pieczemy ok. 2 godzin
    w piekarniku nagrzanym
    do 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy