Schab parzony

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niezwykle miękki i soczysty. Wart pracy i czasu, który mu się poświęca!

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    2 łyżki oleju

    Zalewa:
    1,5 litra wody
    3 łyżki soli
    1 łyżka tymianku
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    4 ziarenka ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    3 - 4 ząbki czosnku pokrojonego w talarki

Schab parzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć z każdej strony na oleju. Zalewę zagotować. Mięso wrzucić do gotującej się zalewy i pogotować ok. 3 - 4 minuty pod przykryciem. Zostawić w zalewie na całą noc, w miarę chłodnym miejscu. Po tym czasie schab wyjąć z zalewy, którą należy ponownie zagotować i włożyć do niej mięso. Ponownie gotując go przez 3 – 4 minuty. Zostawić w zalewie do ostygnięcia. Następnie schab wyjąć i włożyć do lodówki aby lekko stężał.

Komentarze

Podobne przepisy