SCHAB PIECZONY W ŻURAWINOWEJ GLAZURZE

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Soczyste mięso na niedzielny lub świąteczny obiad.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    2-3 ząbki czosnku
    1/4 łyżeczki kminku mielonego
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki tymianku
    sól i pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Glazura:
    1 szklanka konfitury żurawinowej
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1/4 łyzeczki mielonych goździków
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1/3 szklanki soku pomarańczowego


Schab pieczony w żurawinowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1212l0a 1. Schab umyć osuszyć papierowym recznikiem, ponakłuwać widelcem. Mięso natrzeć ziołami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę, polać olejem i wstawić do lodówki na noc.
  • image-1j0763b 2. Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni piec ok. 40 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, nakryć folią.
  • image-1ofyv0v 3. W tym czasie przygotować glazurę: konfiturę żurawinową zmieszać z cukrem, dodać goździki i cynamon oraz sok pmarańczowy, podgrzać na ogniu do rozpuszczenia się składników.
  • 4. 1/2 glazury wyłożyć na mięso, piec nastepne 40 minut od czasu do czasu polewając pozostałą częścią glazury.
  • 5. Mięso wyjąć z pieca, pozostawić na ok. 10 minut a nastepnie kroić na porcje.

Porady

Do przygotowania pieczeni możemy użyc inne ulubione przyprawy czy zioła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy