Schab pieczony w żurawinowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć osuszyć papierowym recznikiem, ponakłuwać widelcem. Mięso natrzeć ziołami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę, polać olejem i wstawić do lodówki na noc.
2.Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni piec ok. 40 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, nakryć folią.
3.W tym czasie przygotować glazurę: konfiturę żurawinową zmieszać z cukrem, dodać goździki i cynamon oraz sok pmarańczowy, podgrzać na ogniu do rozpuszczenia się składników.
4.1/2 glazury wyłożyć na mięso, piec nastepne 40 minut od czasu do czasu polewając pozostałą częścią glazury.
5.Mięso wyjąć z pieca, pozostawić na ok. 10 minut a nastepnie kroić na porcje.
Porady
Do przygotowania pieczeni możemy użyc inne ulubione przyprawy czy zioła.
Komentarze