Czosnkowy schab po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, pokroić na kotlety, lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
2.W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i 2 cebul – naczynia nie należy smarować żadnym tłuszczem.
3.Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli. Oprószyć solą. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Potrawę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180*C przez ok. 1 1/2 godz. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny.
Komentarze