Schab po warszawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab natrzeć mieszanką ziół,oleju i przepraw. Odstawić na całą noc do lodówki.Na drugi dzień obsmażyć na patelni z każdej strony.Dać do rękawa do pieczenia,podlać troszeczkę olejem i niewielką ilością wody.Związać rękaw.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok.1,20 godz.Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Jak ostygnie wstawić do lodówki ponieważ schab najlepiej kroić zimny ,mocno schłodzony. Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze nacinamy głęboką kieszonkę 0.5 cm przekrawam nożem do połowy grubości schabu,następnie znowu odmierzam 0,5 cm i przekrawam do końca odcinając plaster już z kieszonką.Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę,dodać chrzan i troszeczkę majonezu,sól,pieprz. Pasta ma być zwięzła nie lejąca z wyczuwalnym smakiem chrzanu.Kieszonki schabu nadziać pastą jajeczną, posypać szczypiorkiem. Ułożyć na półmisku,udekorować.
Komentarze