Schab Sylwii

0 (0 ocen)

Przepis mam od lat od mojej cioci. Można go zrobić na dwa sposoby:)

Składniki:

  • - schab - 1kg
    - 3 łyżki soli
    - 3 łyżeczki cukru
    - 3 łyżeczki pieprzu
    - 6 ząbków czosnku

Schab sylwii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i wcieramy w nie mieszankę. Owijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy w pasującej foremce do lodówki. Jeśli chcecie schab bez obróbki termicznej to ma tak leżeć w lodówce 7 dni. Jeżeli zaś nie chcecie to po 3 dniach, schab po wyjęciu znów myjemy ( żeby zmyć nadmiar soli) i pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej w temp. 160C ( z termoobiegiem) około 50min. po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze z 15-20 min.
    U mnie na zdjęciu jest pieczony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy