schab w kapeluszu

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tak przygotowane mięso smakuje wysmienicie a wygląda niezwykle elegancko. Schab mozna również zastąpic karkówka lub polędwiczką

  • Łatwy

Składniki:

  • - schab w plastrach kazdy o grubosci ok 1.5 cm: 4 sztuki
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - kostka rosolowa: 1 sztuka
    - śmietana 18%: 1 łyżka
    - maka do zagęszczenia sosu ok: 2 łyżki
    - olej: 0.5 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - duża cebula: 1 sztuka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Schab w kapeluszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrza olej. Na rozgrzany tłuszcz włożc schab i obsmażyc z obu stron na rumiano. Pieczarki umyc,z 4 duzych pieczarek odciąc głowki i zostawic w całosci reszte pokroic na mniejsze kawałki. Na patelni rotopic maslo dodac drobno pokrojoną cebulę i czosnek i zeszklic a następnie włożyc pieczarki i dobrze podsmażyc na duzym ogniu.dodac opieczony schab podlac wodą, dodac kostkę rosołową, przykryc i dusic do miękkości. Gdy mieso bedzie miękkie podbic sos wodą z mąka i smietaną, doprawic solą i pieprzem, udekorowac natką pietruszki.
    podajac na każdy kawałek miesa położyc cała głowke pieczarki i obla sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy