Schab w marynacie imbirowej

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Schab w marynacie imbirowej wywodzący się z Japonii wyszedł tak pyszny i aromatyczny, że się zastanawiam jak to się stało, że wcześniej go nie robiłam.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3-4 plastry schabu o grubości 1 cm
    20 g korzenia imbiru
    4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka sake lub wytrawnego białego wina
    1/2 łyżeczki oleju lub oliwy do smażenia

Schab w marynacie imbirowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy z niego sok. Sok z imbiru łączymy z sosem sojowym oraz z sake lub białym winem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry schabu i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy plastry schabu wraz z marynatą. Smażymy na umiarkowanie dużym ogniu, aż schab się zrumieni z obydwu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy