Schab w marynacie imbirowej wywodzący się z Japonii wyszedł tak pyszny i aromatyczny, że się zastanawiam jak to się stało, że wcześniej go nie robiłam.
Dla 3 osób
Składniki:
3-4 plastry schabu o grubości 1 cm
20 g korzenia imbiru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sake lub wytrawnego białego wina
1/2 łyżeczki oleju lub oliwy do smażenia
Schab w marynacie imbirowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy z niego sok. Sok z imbiru łączymy z sosem sojowym oraz z sake lub białym winem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry schabu i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy plastry schabu wraz z marynatą. Smażymy na umiarkowanie dużym ogniu, aż schab się zrumieni z obydwu stron.
Komentarze