Schab w pomarańczy ze szpinakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Schab pokrojony na 1 cm plastry nacieramy drobno pokrojonym czosnkiem.
Układamy w szerokiej misce porcje mięsa, solimy i posypujemy pieprzem.
Przykrywamy kolejnymi plastrami i także doprawiamy do smaku.
Gdy już mamy wszystkie mięso w misce wyciskamy na nie sok z jednej pomarańczy.
Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
Po wyjęciu mięsa osuszamy je ręcznikami papierowymi.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy schab z obu stron na złoty kolor.
Na drugiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak. Smażymy chwilę .
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy porcje szpinaku a na niego plastry schabu. Ozdabiamy plastrami pomarańczy.
Komentarze