SCHAB W POMIDORACH

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nieco inna odsłona schabu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 2-3

    Składniki:
    5 plastrów schabu (około 350 g),
    średnia cebula,
    większa marchewka,
    sól,
    szczypta oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku,
    2 małe papryczki suszone chili peperoncini (można zastąpić ostrą papryką),
    łyżka masła,
    duży pomidor,
    puszka pomidorów krojonych,
    łyżeczka cukru,
    szczypta vegety,
    1/2 szklanki wody,
    2 łyżki oliwy,
    czubata łyżeczka mąki.

Schab w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety lekko rozbijam, kroję w paski, podsmażam na oliwie z dodatkiem soli, papryczek, rozmarynu, oregano, tymianku i bazylii.
    Cebulę siekam, dodaję do mięsa wraz z masłem, jeszcze chwilę smażę.
    Marchewkę obieram i kroję w kostkę, dorzucam do schabu.
    Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę, wrzucam na patelnię wraz z pomidorami z puszki, wodą oraz vegetą i cukrem. Mieszam.
    Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję do miękkości (około godziny), co jakiś czas mieszając.
    Mąkę łączę z odrobiną zimnej wody, rozrabiam, wlewam do sosu (najlepiej przez sitko), mieszam i chwilę gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy