Schab w sosie kurkowo - musztardowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Kurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem. Smacznego!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 500g schabu
    300g kurek (mogą być mrożone)
    2 marchewki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 czubate łyżeczki ostrej musztardy
    300 ml śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz, papryka słodka
    olej

Schab w sosie kurkowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na tarce.
  • 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab - powinien się zarumienić. Wtedy dodajemy warzywa i grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę.
  • 3. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy