SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne i szybkie danie - rewelacyjny pomysł na wykorzystanie mięsa schabowego. :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 plastrów schabu,
    50 dag pieczarek,
    pęczek natki pietruszki,
    duża garść posiekanego szczypiorku,
    łyżka masła,
    sól,
    pieprz świeżo mielony,
    ciemny sos uniwersalny Łowicz,
    odrobina wody.

Schab w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieram, kroję w ćwiartki (końcówki w grubsze plasterki), natkę siekam. Podsmażam razem na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
    Mięso kroję na ćwiartki, następnie każdy kawałek na pół wzdłuż - aby powstały bardzo cieniutkie plasterki.
    Kiedy pieczarki lekko się przyrumienią, dodaję mięso i sos (potem wlewam odrobinę wody do słoika, mieszam i również przelewam na patelnię).
    Danie gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut.
    W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec posypuję szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy