Schab w sosie z brązowymi pieczarkami

0 (0 ocen)

Kruche plastry schabu w aromatycznym grzybowym sosie

Składniki:

  • - 4 grube plastry schabu
    - 1 cebula
    - 250 g brązowych pieczarek
    - 1 łyżka mielonych suszonych grzybów
    - trochę mąki do posypania i zagęszczenia
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia

Schab w sosie z brązowymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć i osuszyć. Lekko rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Odstawić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w półplasterki.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz. Schab oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron. Dodać cebulę i zeszklić przy mięsie. Dodać pieczarki i mielone suszone grzyby. Chwilę posmażyć do miękkości pieczarek.
    Zalać niedużą ilością wody, tak aby przykryć składniki.Gotować, aż schab stanie się kruchy. Doprawić solą i pieprzem. Zagęścić mąką. Podawać z kaszą, np. orkiszową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy