Schab z ananasem i sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

Schab na słodko, idealnie sprawdził się podczas niedzielnego obiadu. Domownicy byli zachwyceni.

Składniki:

  • -5 plastrów schabu,

    -5 plastrów ananasa z puszki,

    -200g żurawiny suszonej,

    -0,5 szklanki wody,

    -sól,

    -pieprz,

    -2 łyżki miodu,

    -szczypta tymianku.

    Dodatkowo:

    -olej.

Schab z ananasem i sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy (przez folię). Oprószamy solą i pieprzem.

    Smażymy na oleju, do delikatnego zrumienienia.

    Na kotlety wykładamy po plasterku ananasa, wkładamy po około 4 żurawiny do środka.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 30 minut.

    W tym czasie przygotowujemy sos. Żurawinę zalewamy wodą dodajemy szczyptę tymianku i gotujemy do odparowania połowy. Dodajemy miód, mieszamy, a następnie blendujemy blenderem.

    Sos wykładamy wprost na mięso, bądź obok.

    Smacznego :o)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy