SCHAB Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

fajny pomysł na schabowego inaczej, od taka odskocznia od tradycji :)

Składniki:

  • - 4-6 plastry schabu bez kości
    -sól, pieprz
    -ostra papryka
    -słodka papryka
    -2 łyżki mąki
    -olej do smażenia
    -1czerwona cebula
    -3 ząbki czosnku
    -30 dag. pieczarek
    -po 1 łyżeczce tymianki i oregano
    -1 jabłko
    -150ml soku jabłkowego
    -200ml śmietany

Schab z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbić tłuczkiem, oprószyć solą pieprzem i ostrą papryką. Mąkę wymieszać ze słodką papryką, obtoczyć w niej mięso i usmażyć. Usmażone mięso odłożyć na talerz, a na tłuszczu po mięsie podsmażyć cebule pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać posiekany czosnek i pokrojone pieczarki. Doprawić ziołami do smaku. Dodać jabłko pokrojone w kostkę i podlać sokiem jabłkowym. Zagęścić śmietaną (najpierw zahartować gorącym sosem z patelni) WYMIESZAĆ.
    Włożyć usmażony wcześniej schab i dusić jeszcze około 20min pod przykryciem na małym ogniu.
    SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy