Schab z jabłkiem i cebulką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Coś dla wielbicieli mięsa ;)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg schabu
    1 jabłko
    1 cebula

    Marynata:
    2 łyżki powideł śliwkowych
    ⅕ szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżka miodu
    ½ łyżeczki suszonego tymianku
    Sól, pieprz do smaku

Schab z jabłkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab oczyszczamy i myjemy. Osuszony nacinamy w odstępach ok 1½cm i nie docinając do końca nadziewamy krążkami cebuli oraz plastrami jabłek. Całość polewamy przygotowaną wcześniej marynatą i przekładamy do rękawa do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy godzinę, po czym przekładamy do ceramicznego naczynia i podpiekamy jeszcze przez 20 minut, podlewając pozostawionym z wcześniejszego pieczenia sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy