Schab z masłem chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

wymaga trochę pracy ale smakuje wyśmienicie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1500 gram schabu wieprzowego bez kości

    4 marchewki

    3 pietruszki

    1 seler (korzeń)

    1 por

    4 liście laurowe

    6 ziaren ziela angielskiego

    sól do smaku

    200 gram miękkiego masła

    100 gram chrzanu tartego

    150 gram sera Almette z chrzanem

    70 gram żelatyny

Schab z masłem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać i oczyścić.

    Warzywa obrać i umyć.

    Włożyć do garnka razem z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego, zalać wodą i zagotować.

    Zmniejszyć gaz.

    Dodać schab.

    Doprawić do smaku solą.

    Gotować 90 minut na najmniejszym płomieniu, tak, żeby woda delikatnie pyrkała.

    Schab wyjąć, położyć na desce i pokroić w plastry o szerokości 7-8 milimetrów.

    Każdy plaster przekroić na pół, nie docinając do końca, tworząc kieszonkę.

    Schab odłożyć do przestudzenia.

    Z wywaru wyjąć warzywa.

    Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

    Odstawić do stężenia.

    Miękkie masło wymieszać z tartym chrzanem i serkiem.

    Masłem chrzanowym nadziewać kieszonki schabu.

    Ułożyć na talerzu.

    Dowolnie ozdobić.

    Zalać tężejącym wywarem.

    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy