Schab z morelami i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszny pieczony schab z suszonymi morelami oraz śliwkami w miodowej marynacie.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki :

    0,7 kg schabu bez kości
    50 gramów suszonych śliwek
    100 gramów moreli suszonych
    2 łyżki miodu
    szczypta pieprzu ziołowego
    szczypta przyprawy do wieprzowiny
    3 łyżki oliwy
    5 łyżek kaszy

Schab z morelami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    Schab należy dokładnie umyć, osuszyć. Ostrym nożem naciąć go wzdłuż na głębokość około 1-1,5 cm w trzech rzędach. Następnie wycięcia wypełnić śliwkami i morelami, na środku umieszczamy rząd moreli, po bokach śliwki, lekko dociskamy. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy miód, przyprawy, Ramę Smaż jak szef kuchni. Smarujemy schab marynatą, głównie na jej górnej części.
    Schab z morelami i śliwkami
    Krok 2

    Zawijamy całość dość mocno i w małych odstępach sznurkiem lub ewentualnie nitką, tak aby podczas pieczenia zachowała taki sam kształt, a żeby się nie rozlazła na boki :) Zawijamy w sreberko, wkładamy do keksówki lub naczynia żaroodpornego. Piec przez ok. 60 minut w temp. 190 stopni. Upieczony schab podawać z ugotowaną kaszą. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy