80 dag schabu, 20 dag suszonych śliwek bez pestek lub moreli, olej, ½ szklanki słodkiej śmietany, 1-2 łyżki mąki pszennej, przyprawa do mięsa wieprzowego, sól, pieprz.
Schab z nadzieniem ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wzdłuż schabu, przez środek zrobić szpikulcem otwór. Włożyć do niego suszone śliwki lub morele. Po bokach otwory spiąć wykałaczką. Tak przygotowany schab posolić, popieprzyć, posypać przyprawami i polać olejem. Zawinąć w folię aluminiową, położyć na blaszkę i piec w piekarniku przez 1 i ½ godziny w temp. 150st.C
2.Z wywaru powstałego przy pieczeniu, śmietany i mąki zrobić sos.
Porady
Do sosu możemy dodać 1łyżkę powideł wtedy będzie mieć wyrazisty smak.
Komentarze