Schab z orzeszkami pinioli

0 (0 ocen)

  • 20 min

danie wykwintne na specjalne okazje, a przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego - sprawdzony i wart polecenia

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego, cebula, 3 dkg orzeszków pinioli, 2 kajzerki, jajko, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Schab z orzeszkami pinioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię i odstawić na noc. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na łyżce oliwy. Dodać pokruszone bułki, przemieszać, przełożyć do miseczki, odstawić.
  • 2. Zrobić farsz : orzeszki uprażyć na suchej patelni, dodać do bułki wraz z jajkiem, doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem, wymieszać.
  • 3. Schab naciąć wzdłuż i utworzyć głęboką kieszeń. Napełnić ją farszem, a brzegi zszyć. Posmarować resztą oliwy, przełożyć do brytfanny. Piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni, podlewając sosem. Podawać z duszonymi jabłkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy