Schab z pasta pomidorową i serem moczony w mleku

0 (0 ocen)

Alternatywa dla klasycznego schabowego ;)

Składniki:

  • Plastry schabu
    ser
    puszka pomidorów krojonych
    bazylia
    oregano
    3 ząbki czosnku
    masło
    vegeta
    sol
    pieprz
    bułka tarta
    jajka
    olej do pieczenia
    mleko
    cebula

Schab z pasta pomidorową i serem moczony w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, rozbijamy tłuczkiem. Do większej miski każdy plaster schabu przekładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie plastry schabu osuszamy ręcznikiem kuchennym i doprawiamy z każdej strony sola pieprzem i vegetą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, pieczemy na rozgrzanym oleju.

    Masa pomidorowa:

    W rondelu roztapiamy łyżkę masła, na której dusimy pod przykryciem pomidory z puszki, po 15 minutach doprawiam solą pieprzem, szczypta bazylii i oregano. Gdy masa nam zgęstniała ściągamy z ognia i przeciskamy ząbki czosnku.

    Masę przekładamy na kotlety, przykrywamy plastrami sera żółtego i posypujemy suszona bazylia dla dekoracji.
    Zapiekamy w piekarniku 180 stopni do czasu roztopienia sera.

    SMACZNEGO !!! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy