Schab z pasta pomidorową i serem moczony w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, rozbijamy tłuczkiem. Do większej miski każdy plaster schabu przekładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie plastry schabu osuszamy ręcznikiem kuchennym i doprawiamy z każdej strony sola pieprzem i vegetą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, pieczemy na rozgrzanym oleju.
Masa pomidorowa:
W rondelu roztapiamy łyżkę masła, na której dusimy pod przykryciem pomidory z puszki, po 15 minutach doprawiam solą pieprzem, szczypta bazylii i oregano. Gdy masa nam zgęstniała ściągamy z ognia i przeciskamy ząbki czosnku.
Masę przekładamy na kotlety, przykrywamy plastrami sera żółtego i posypujemy suszona bazylia dla dekoracji.
Zapiekamy w piekarniku 180 stopni do czasu roztopienia sera.
Komentarze