Po czasie spędzonym w biurze gotowanie jest dla mnie miłą odmianą. Pasję dzielę z mężem. Prowadzimy razem kulinarnego bloga. Bardzo lubimy też muzykę i podróże.
Składniki:
● 1 kg schabu bez kości
● słoik suszonych pomidorów w oleju
● 4-5 łyżek marynowanych oliwek nadziewanych papryką
● 2-3 ząbki czosnku
● łyżka miodu
● 2 łyżki masła
● zioła prowansalskie
● świeża bazylia
● sól
● pieprz
Schab z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i rozcinamy
wzdłuż dłuższego boku, ale nie
do końca, tak by powstał prostokątny
płat. Nacieramy rozgniecionym
czosnkiem, oprószamy ziołami, solą i pieprzem.
Przykrywamy i wkładamy do
lodówki na 1-2 godziny
2.Na schabie układamy pomidory
i oliwki. Zwijamy w roladę
i obwiązujemy nicią. Roladę obrumieniamy
na maśle ze wszystkich
stron. Układamy w brytfannie,
polewamy tłuszczem ze
smażenia i kilkoma łyżkami wody.
Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze
180 °C.
3.10 minut przed końcem
pieczenia mięso smarujemy
miodem i posypujemy świeżo
zmielonym pieprzem. Schab
dekorujemy listkami bazylii
Komentarze