Schab zapiekany z kapustą,grzybami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu oprószyć sola i pieprzem.
Obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron.
Następnie ułożyć je na blaszce do pieczenia,wyłożonej papierem.
2.Na patelni na oleju,usmażyć posiekaną cebulę i czosnek,dodać pokrojone grzyby, kapustę i tymianek,smażyć około 10 minut,doprawić sola i pieprzem.
3.Pokrojonego pora przesmażyć na patelni na oleju,dodać mąkę oraz masło.
Następnie zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu do momentu,aż będzie bardzo gęsty.
Doprawić majerankiem,gałką muszkatołową,solą i pieprzem.
4.Na obsmażonych plastrach schabu ułożyć porcję kapusty z grzybami polać sosem z porem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec około 25 minut.
Komentarze