Schabiki "wiśnióweczki"

0 (0 ocen)

Pierwszy raz użyłam wiśni do nadzienia do mięsa i nie rozczarowałam się:) jest smaczne, lekko kwaśne a do tego pięknie wygląda prawda?:)

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe bez kości
    4 okrągłe plastry szynki wieprzowej gotowanej
    2 plastry sera salami
    6-8 wiśni
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól do smaku
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
    2 łyżki oleju

Schabiki "wiśnióweczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i następnie natrzeć każdy płat z obu stron.
  • ułozyć szynkę i ser 2. Na każdy płat mięsa ułożyć 2 plastry szynki, na to ser.
  • ułozyć wiśnie 3. Wiśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki i każdą przekroić na pół. Na każdy płat ułożyć po 6-7 połówek wiśni ( w zalezności od wielkości kotleta). Zwinąć w roladkę, dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami.
  • obsmażone mięso włożyć do piekarnika 4. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć roladki. Obsmażyć z obu stron. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 2-3 minuty aby soki się uspokoiły. Wyjąć wykałaczki i podawać. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy