Schabowe „ciasteczka”

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bardzo lubię gotować dla rodziny.Jednak moją kulinarną pasją są ciasta i desery.W tym zakresie pozwalam sobie na eksperymenty.

Składniki:

  • Mięso kroimy w 1-cm plastry,
    lekko rozbijamy. Solimy, oprószamy
    pieprzem, skrapiamy sokiem
    z cytryny. Odstawiamy na
    20 minut. Rozgrzewamy olej,
    kotlety lekko podsmażamy z obu

Schabowe „ciasteczka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w 1-cm plastry,
    lekko rozbijamy. Solimy, oprószamy
    pieprzem, skrapiamy sokiem
    z cytryny. Odstawiamy na
    20 minut. Rozgrzewamy olej,
    kotlety lekko podsmażamy z obu stron i osączamy z tłuszczu.
    Układamy na desce i foremkami
    wycinamy różne kształty.
  • 2. Do jednej miski wsypujemy
    sezam, do drugiej wbijamy białko
    i roztrzepujemy. Mięso maczamy
    w białku, potem w sezamie.
    Smażymy z obu stron na
    rozgrzanym tłuszczu, aż sezam
    się zrumieni. Ozdabiamy natką.

Porady

Mięso, które zostało po wykrawaniu kształtów foremkami, można dodać do bigosu

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy