Schabowe cukiniowe z otrębami owsianymi, serem i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To wegetariańska wersja schabowych z nietypową panierką. Są bardzo smaczne i zdrowe.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki:
    2 cukinie
    2 jaja
    Pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 szklanka drobno startego sera żółtego gouda
    Pół szklanki drobnych otrąb owsianych
    1/3 szklanka czarnuszki
    Sól, pieprz
    Olej rzepakowy do smażenia

Schabowe cukiniowe z otrębami owsianymi, serem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obierz i pokrój na możliwie jak największe plastry (najlepiej wzdłuż pod skosem) o grubości około 6-7 mm. Posól obficie z każdej stron i i odstaw na około 15-20 minut. Następnie rozkłóć jaja i dodaj do nich sól i pieprz. Przygotuj panierkę: ser żółty wymieszaj z otrębami i czarnuszką. Cukinie odsącz z nadmiaru wody i osusz. Następnie obtocz w mące, zanurz w jajku i obtaczaj obficie w panierce. (trzeba czasami czynność powtórzyć dwukrotnie, bo ser może się trochę ciężko przyklejać). Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy