Schabowe falbanki

0 (0 ocen)

To apetycznie i pomysłowo podane mięso schabowe. Świetnie nadaje się na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.Szaszłyki „falbanki” można podać z ryżem , ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw.

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk:
    • 0,5 kg schabu wieprzowego,
    • 2 łyżki musztardy francuskiej,
    • 1 łyżka miodu,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • Sól do smaku,
    • Szczypta imbiru,
    • 1/3 łyżeczki curry w proszku,
    • Ok. 5 łyżek oleju

Schabowe falbanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone mięso 1. Mięso płukamy i osuszamy.
    Gotowe kroimy na około 6 plastrów. Każdy z plastrów przekrawamy wzdłuż na połowę, tak by powstało 12 pasków. Paski przekładamy do miski.
  • gotowa marynata 2. Na talerzu łączymy ze sobą 3 łyżki oleju, musztardę oraz miód. Całość doprawiamy do smaku dodając pieprz, sól, imbir i curry.
  • mięso z marynatą 3. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Zamarynowane mięso przykrywamy złotkiem i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • nabijanie 4. Po tym czasie mięso nabijamy na szaszłyki (po dwa paski na jeden szaszłyk), tworząc falbankę.
  • przed pieczeniem 5. Przygotowane szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy pozostałym olejem i pieczemy w 180˚C do miękkości mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy