Schabowe paseczki duszone z marchewką, granatem i miętą

0 (0 ocen)

  • 35 min

ten gulasz to pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny schab :)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 8 porcji:
    1 kg schabu b/k
    160 g marchewki obranej
    ½ średniej wielkości gratatu
    duża cebula
    750 ml gorącej wody
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    ¾ łyżki soli
    pieprz czarny mielony
    3 g świeżych listków mięty
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    olej do smażenia

Schabowe paseczki duszone z marchewką, granatem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka.
  • 2. Marchewkę kroimy w słupki i dodajemy do usmażonej cebuli.
  • 3. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki.
  • 4. W misce mieszamy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
  • 5. Przekładamy do garnka z cebulą, dodajemy część porwanych na mniejsze kawałki listków mięty i połowę nasion granata, wlewamy 750 ml gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 65 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałe, porwane listki mięty, nasiona granata i dusimy jeszcze około 10 minut.
  • 7. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Podajemy makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)

Komentarze

Podobne przepisy