ten gulasz to pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny schab :)
35 min
Składniki:
Składniki na 8 porcji:
1 kg schabu b/k
160 g marchewki obranej
½ średniej wielkości gratatu
duża cebula
750 ml gorącej wody
4 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ łyżki soli
pieprz czarny mielony
3 g świeżych listków mięty
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Schabowe paseczki duszone z marchewką, granatem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka.
2.Marchewkę kroimy w słupki i dodajemy do usmażonej cebuli.
3.Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki.
4.W misce mieszamy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
5.Przekładamy do garnka z cebulą, dodajemy część porwanych na mniejsze kawałki listków mięty i połowę nasion granata, wlewamy 750 ml gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 65 minut (od czasu do czasu mieszając).
6.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałe, porwane listki mięty, nasiona granata i dusimy jeszcze około 10 minut.
7.W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
Porady
Podajemy makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)
Komentarze