schabowe pierożki z grzybami mun

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety schabowe w odmienionej formie

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 porcje schabu na kotlety

    2 ząbki czosnku

    bułka tarta

    jajko

    tłuszcz do smażenia

    farsz:

    200 g mięsa mielonego

    garść grzybów mun

    1/2 pora

    sos sojowy i pieprz do smaku

Schabowe pierożki z grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko. Posypujemy trochę solą , pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    farsz:
    Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski. Obsmażamy je na odrobinie oleju.
    Pora kroimy w pióra. Mięso mielone (surowe) łączymy z obsmażonymi grzybami oraz porem, przyprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i odrobiną pieprzu
    Na środku kotletów układamy farsz i składamy kotleta na pół, boki spinamy wykałaczkami, aby farsz nie "uciekł". Kotlety przypominają trochę pierożki. Schabowe sakiewki maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy