Schabowe w sosie własnym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Mięciutki schabik w sosie własnym z dodatkiem puree ziemniaczanego i ogórka kiszonego super smakuje. Jest to pyszne danie na różne uroczystości.Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 plastry schabu bez kości
    1 łyżeczka curry
    sól, pieprz
    1 marchewka
    1 cebulka
    1 łyżka oleju
    sos:1,5 szkl wody
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej
    1/2 szkl mleka
    2 łyżki mąki kukurydzianej

Schabowe w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i curry. Wkładamy do woreczka i na 1 godzinę do lodówki.Cebulę kroimy w piórka a marchewkę w plasterki. Na oleju obsmażamy plastry schabu a następnie przekładamy do garnka z gorącą wodą (1,5 szklanki). Dodajemy cebulę, marchew i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu przez ok 45 minut. Gotowy sos zagęszczamy mąką kukurydzianą rozrobioną w mleku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy