schabowe wg Basi

0 (0 ocen)

alternatywa dla znudzonych zwykłymi kotletami schabowymi opracowana przez moją mamę

Składniki:

  • 4 rozbite kotleciki ze schabu bez kości
    2 ogórki kiszone pokrojone wzdłuż na ćwiartki
    4 łyżeczki musztardy ( ja lubię wersję z musztardą francuską)
    4 plasterki wędliny
    pieprz, sól i czosnek granulowany
    jajko
    bułka tarta i mąka do panierowania
    olej do smażenia

Schabowe wg basi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozbite schabowe oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Połowę kotleta smarujemy musztardą, na to układamy wędlinę, 2 kawałki ogórka kiszonego i składamy na pół. Spinamy całość wykałaczką lub szpilką do mięsa.
  • 2. W miseczce ubijamy jajko. Na talerzu usypujemy mąkę z bułką tartą. Panierujemy gotowe kotleciki, obtaczając je najpierw w jajku, a potem w bułce. Smażymy gotowe schabowe na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego :)

Porady

U mnie w domu, aby kotlet wchłonął mniej tłuszczu do smażenia używamy patelni grillowej z prążkami. Bez obaw, Nic nie przywiera, a kotlet wychodzi w wersji light, a nie kapiący niezdrowym tłuszczem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy