Schabowe z dzika

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Schabowe z dzika mają bardziej wyrazisty smak niż te wieprzowe - co tu więcej pisać są po prostu pyszne.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 1 kg schabu z dzika
    sól morska
    pieprz czarny
    ziarna kolendry
    gorczyca
    owoce jałowca

    do panierowania:
    mąka krupczatka
    jajka
    bułka tarta

    do smażenia:
    500 ml smalcu - użyłam z gęsi, ale może być z dzika lub wieprzowy
    chili
    liść laurowy
    ząbek czosnku
    2-3 plasterki imbiru

Schabowe z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Schab kroimy na 8-10 plastrów.

    Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
    Każdy plaster oprószamy solą oraz roztartymi w moździerzu ziarnami pieprzu, jałowca, kolendry oraz gorczycy.

    Plastry panierujemy w mące, jajku, a następnie bułce tartej.

    Do smalcu dokładamy czosnek, chili, liście laurowe oraz imbir. Smalec rozgrzewamy i smażymy na nim na rumiano kotlety.

    Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy