Schabowe z sosem i wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Każdego lata przygotowuję kilka słoików wiśni właśnie po to, by jesienią przyrządzić te kotlety. Smakują z ryżem.

Składniki:

  • ● 4 plastry schabu
    ● mały słoik kompotu z wiśni
    ● sól, pieprz
    ● łyżeczka cukru
    ● 4 łyżki czerwonego wina
    ● olej
    ● 50 ml wiśniówki
    ● 4 łyżki masła
    ● 5-6 łyżek bulionu
    ● szczypta cynamonu
    ● 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Schabowe z sosem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i osuszamy.
    Lekko rozbijamy.
    Oprószamy solą
    i pieprzem. Smażymy
    na małej ilości
    rozgrzanego oleju
    z obu stron. Kotlety
    odkładamy.
  • 2. Sos mięsny: do
    tłuszczu po smażeniu
    wlewamy wino
    i bulion. Zagotowujemy i zagęszczamy łyżeczką
    mąki ziemniaczanej. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Sosem
    polewamy kotlety.
  • 3. Wiśnie osączamy, kompot
    zagotowujemy z cukrem, cynamonem
    i wiśniówką. Resztę
    mąki ziemniaczanej mieszamy
    z niewielką ilością wody, wlewamy
    do kompotu. Wkładamy
    wiśnie i zagotowujemy. Dodajemy
    masło, mieszamy. Podajemy
    do kotletów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy