Schabowe z sosem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy i osuszamy.
Lekko rozbijamy.
Oprószamy solą
i pieprzem. Smażymy
na małej ilości
rozgrzanego oleju
z obu stron. Kotlety
odkładamy.
2.Sos mięsny: do
tłuszczu po smażeniu
wlewamy wino
i bulion. Zagotowujemy i zagęszczamy łyżeczką
mąki ziemniaczanej. Doprawiamy
solą i pieprzem. Sosem
polewamy kotlety.
3.Wiśnie osączamy, kompot
zagotowujemy z cukrem, cynamonem
i wiśniówką. Resztę
mąki ziemniaczanej mieszamy
z niewielką ilością wody, wlewamy
do kompotu. Wkładamy
wiśnie i zagotowujemy. Dodajemy
masło, mieszamy. Podajemy
do kotletów.
Komentarze