Scotch Eggs, czyli Jajka Po Szkocku

0 (0 ocen)

Doskonale smakują na ciepło i na zimno. Danie jest sycące i smaczne.

Składniki:

  • 10 jajek
    50 dag mięsa mielonego
    1 cebula
    bułka tarta
    1 łyżeczka musztardy
    pół łyżeczki suszonego tymianku
    mąka
    olej
    sól, pieprz

Scotch eggs, czyli jajka po szkocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 8 jajek ugotować na pół twardo, obrać i ostudzić. Mięso mielone wyrobić z posiekaną cebulą, 1 jajkiem, 3 łyżkami tartej bułki, 1 łyżeczką musztardy i przyprawami. Oprószone mąką jajka okleić masą mięsną. Panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym oleju do momentu, kiedy nabiorą złocistej lub brązowej barwy, a mięso będzie całkowicie usmażone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy