Rewelacyjne ciasto! Mój mąż powiedział, że to najlepsze ciasto i chce je dwa razy w tygodniu! Pyszne kruche ciasta przełożone masą jabłkową a na wierzchu chrupiące, karmelowe orzeszki.
Składniki:
Składniki na ciasto:
350g mąki
kostka zimnej margaryny/masła (250g)
2 łyżki śmietany 12 lub 18%
120g cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
kilogram obranych jabłek
2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe
1.Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać składniki. Roztrzepać w śmietanie jajka i cukier. Dodać do mąki z margaryną i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić je na 3 równe części. Piec w temperaturze 200ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać.
3.Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.
4.Ciasta przełożyć ciepłą masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.
Komentarze