Sękaczek

0 (0 ocen)

Rewelacyjne ciasto! Mój mąż powiedział, że to najlepsze ciasto i chce je dwa razy w tygodniu! Pyszne kruche ciasta przełożone masą jabłkową a na wierzchu chrupiące, karmelowe orzeszki.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    350g mąki
    kostka zimnej margaryny/masła (250g)
    2 łyżki śmietany 12 lub 18%
    120g cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    kilogram obranych jabłek
    2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe

    Składniki na polewę:
    180g cukru
    180g posiekanych orzechów włoskich
    150g masła
    3 łyżki miodu
    3 łyżki mleka

Sękaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać składniki. Roztrzepać w śmietanie jajka i cukier. Dodać do mąki z margaryną i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić je na 3 równe części. Piec w temperaturze 200ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać.
  • 3. Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.
  • 4. Ciasta przełożyć ciepłą masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.

Porady

więcej moich przepisów na moim blogu smakujmy.pl

Komentarze

Podobne przepisy