Trochę chrupiąca, trochę słodka... koniecznie trzeba jej spróbować
30 min
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
seler liściowy
małe opakowanie drobnego makaronu (łezka, zacierka, gwiazdki)
puszka fasoli czerwonej
duża czerwona cebula
pestki z ćwiartki granatu
pół szklanki ziaren słonecznika
olej do smażenia
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
majonez
Sałatka selerowa z makaronikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łodygi selera umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plasterki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem, dobrze posolić i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie odsączyć na sitku.
2.Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę, przyprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na kilku łyżkach oleju. Ostudzić
3.Na oleju, na którym smażył się kurczak, podprażyć słonecznik. Ostudzić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
4.Połączyć wszystkie składniki, wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku.
Porady
Trzeba uważać na słonecznik, bo za długo smażony zrobi się niesmaczny. Wystarczy go dobrze podgrzać, do momentu aż zacznie pachnieć.
Komentarze