Selerowe leczo z żołądków indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Żołądki wymoczyć,oczyścić,umyć i pokroić na trzy części.Całość przyprawić do smaku przyprawami i odstawić na 2 godz.do lodówki
2.Warzywa oczyścić,umyć i pokroić w paski,cebulę w pół piórka.
3.
Na patelni rozgrzać olej,włożyć żołądki i opiekać dość mocno na rumiano podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody.Następnie zalać całość gorącą wodą i dusić do miękkości żołądków i odparowania wody.Żołądki zdjąć,pokroić w grubsze plastry,sos zachować.
4.
Na patelnię wlać niewielką ilość oleju,dodać obie cebule i smażyć do czasu jej zeszklenia.Dodać pozostałe warzywa i smażyć do czasu ich zeszklenia i odparowania częściowego wody.
5.
Wlać sos z smażenia żołądków,doprawić do smaku.Włożyć pokrojone żołądki,keczup,wlać niewielką ilość gorącej wody i chwilę podgotować,ok 2 minut.
6.
Podawać z dodatkiem pieczywa,kaszy gryczanej lub jęczmiennej.
Komentarze