Selerowe risotto

0 (0 ocen)

Smaczne i zdrowe danie obiadowe.

Składniki:

  • 2/3 szkl ryżu
    ok 0,75ml gorącego bulionu warzywnego
    3 łyżki masła
    5 łodyg selera naciowego
    ząbek czosnku
    sól, pieprz
    kilka gałązek natki pietruszki

Selerowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, wsypać ryż i smażyć chwilkę aż stanie się szklisty. Stopniowo dolewać po chochelce bulionu, cały czas mieszając. Gdy płyn odparuje dolać następną porcję. Powtarzać tak do czasu gdy ryż będzie miękki.
  • 2. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać resztę masła i usmażyć drobno posiekany czosnek i seler naciowy. Można podlać odrobiną wody lub bulionu i dusić do miękkości jednak ja chciałam aby seler był lekko chrupiący :)
  • 3. Gdy ryż będzie już miękki dodać seler i posiekaną natkę, wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać od razu po przygotowaniu gdyż risotto nie powinno się odgrzewać.

Komentarze

Podobne przepisy