Semifreddo mocno jagodowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny, lodowy deser, idealny na nadchodzące lato:)

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 l śmietany 36%
    2 jajka
    8 łyżeczek cukru pudru
    dwie garście jagód

Semifreddo mocno jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka dokładnie umyć, po czym sparzyć wrzącą wodą. Zmiksować je na puch z 6 łyżeczkami cukru.
  • 2. Śmietanę ubić, dodając 2 łyżeczki cukru pudru.
    Jajka dodać do bitej śmietany, wymieszać. Dodać owoce, ponownie delikatnie wymieszać.
  • 3. Masę przelać do keksówki 28 x 11 cm lub litrowego pojemnika po lodach. Wstawić do zamrażarki na 2 - 2.5 godziny.
    Można oczywiście mrozić je dłużej. Wtedy wystarczy wyjąć semifreddo z zamrażarki ok. 15 minut przed podaniem, aby się trochę rozmroziło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy