Semifreddo truskawkowo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mus truskawkowy. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek.Zmiksować z cukrem pudrem na mus. Odłożyć 3 łyżki musu na warstwy.
Żółtka razem z cukrem zmiksować na puszystą masę.W osobnym naczyniu zmiksować zimną kremówkę na sztywno.Do masy z żółtek dodawać po łyżce ubitej śmietany i miksować na najmniejszych obrotach.Gdy masa będzie połączona dodać mus truskawkowy i wymieszać łyżką tworzą smugi z musu. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią spożywczą.
2. Wylewać porcje masy przesypując pokrojoną czekoladą i odłożonym musem truskawkowym.
3. Na wierzchu ułożyć ciasteczka owsiane. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin.
Komentarze