Ser twarogowy

0 (0 ocen)

w sklepie nie znajdziemy tak smacznego sera, bez żadnych zbędnych dodatków tylko ze świeżego mleka

Składniki:

  • 3 litry świeżego mleka

Ser twarogowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ważne, żeby mleko było świeże, takie prosto od krowy, nie pasteryzowane ani nie UHT.
    2 litry mleka przelać do garnka emaliowanego i odstawić na 2-3 dni, żeby się skwasiło. Nie zostawiać mleka dłużej, ponieważ zgorzknieje. Po tym czasie zagotować pozostały litr mleka. Wrzące mleko przelać do mleka ukwaszonego. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Na durszlak wyłożyć gazę. Przelać wymieszane mleka. Odstawić na minimum 2 godziny, aby ser odciekł z nadmiaru serwatki.

Komentarze

Podobne przepisy