Serduszka z galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasteczka nie tylko dla dzieci. Dzielnie pomagała mi je robić moja córeczka Maja:)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 ½ szkl. mąki
    ¾ szkl cukru pudru
    1 kost. masła
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    Kilka kropli aromatu waniliowego
    1 słoik kremu orzechowego
    2 czerwone galaretki
    Cukier puder do posypania

Serduszka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatanie ciasta to ciężka praca. 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki.
  • 2. Galaretkę rozrobić w trochę mniejszej ilości wody, przelać do płaskiego naczynia, zostawić do stężenia w lodówce.
  • Wycinanie serduszek. 3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Foremką wycinać serduszka.
  • Ciasteczka na blaszce. 4. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec na złoty kolor ok. 10 minut w temp. 200 stopni.
  • Gotowe ciaseczka. 5. Zimne ciastka posmarować kremem orzechowym i złączyć ze sobą po 2 sztuki. Z galaretki wycinać serca i układać na każdym ciastku. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy