Serduszkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ciasto wylać do okrągłej formy(30 cm średnicy)
Ciasto piec w temp. 170st około 25min.
2.Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie, a w górnym foremka wyciąć serduszka.
3.Budyń ugotować na soczku i po przestudzeniu w całości wyłożyć na ciasto wyłożone w tortownicy na budyniu ułożyć biszkopty i posmarować ubitą śmietaną połączoną z gęstniejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody.
4.Krążek z wyciętymi otworami delikatnie ułożyć na śmietanie i posypać cukrem pudrem w wycięte serca wlać tężejącą czerwoną galaretkę.
Komentarze