Serduszkowy tort

0 (0 ocen)

Tort na wyjątkową okazję.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Warstwa różowa:
    1/2 litra czerwonego soku np. Pycholandia
    1 budyń śmietankowy
    Warstwa biała:
    1/2 litra śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    Dodatkowo:
    opakowanie okrągłych biszkoptów
    czerwona galaretka

Serduszkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ciasto wylać do okrągłej formy(30 cm średnicy)
    Ciasto piec w temp. 170st około 25min.
  • serduszkowy tort 2. Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie, a w górnym foremka wyciąć serduszka.
  • serduszkowy tort 3. Budyń ugotować na soczku i po przestudzeniu w całości wyłożyć na ciasto wyłożone w tortownicy na budyniu ułożyć biszkopty i posmarować ubitą śmietaną połączoną z gęstniejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody.
  • 4. Krążek z wyciętymi otworami delikatnie ułożyć na śmietanie i posypać cukrem pudrem w wycięte serca wlać tężejącą czerwoną galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy