Dla tych, którym znudziły się tradycyjne grillowane potrawy, camembert będzie idealnym pomysłem na wzbogacenie menu. Ten aromatyczny ser dosłownie rozpływa się w ustach.
5 min
Składniki:
● 4 serki pleśniowe typu camembert o smaku naturalnym (po 12 dag)
● słodko-pikantny sos chili
● suszony tymianek
● suszona bazylia
● suszone oregano
● świeża bazylia do dekoracji
● 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Serki pleśniowe w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serki smarujemy z każdej
strony olejem. Suszone zioła
mieszamy i dokładnie oprószamy
serki.
2.Każdy serek kładziemy
na większym kawałku folii aluminiowej.
Z folii formujemy sakiewkę
tak, aby jej brzegi były
szczelnie zawinięte.
3.Układamy na rozgrzanym
ruszcie i pieczemy tak długo,
aż serki napuchną, lekko się
zrumienią i będą miękkie.
Ewentualnie możemy piec serki
około 10-15 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
180 °C.
4.Gorące serki ostrożnie odwijamy
z folii i wykładamy
na talerz. Polewamy s łodko-
-pikantnym sosem chili. Dekorujemy
umytymi i osuszonymi
listkami bazylii
Komentarze