Serkowe placuszki z krówkami i polewą krówkową

0 (0 ocen)

  • 20 min

Placuszki smakują przepysznie i na pewno każdemu przypadną o gustu.

  • 20 min

Składniki:

  • (około 10-12 sztuk)
    200g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam sernikowego z wiaderka)
    2 duże krówki (30g)
    2 jajka
    1 łyżka masła
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Polewa:
    2 krówki (30g)
    2-3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
    Dodatkowo:
    4 łyżki masła lub oleju do smażenia (opcjonalnie)

Serkowe placuszki z krówkami i polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i roztopione masło wymieszać na jednolitą masę.
    (Jeśli jest za gęsta można dolać mleka.)
  • 2. Cukierki drobno pokroić i połączyć z ciastem.
  • 3. Placuszki smażyć na maśle/oleju lub całkowicie bez tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej).
    (Smażone na każdy sposób są pyszne.)
  • 4. Przygotować polewę.
    Krówki drobno posiekać i rozpuścić w mleku lub śmietance.

Porady

Krówki powinny być miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy