Serniczek

0 (0 ocen)

Rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 całe jajka
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Pół kostki margaryny
    1 szkl mąki

    Masa:
    1 wiaderko twarogu
    30dkg palmy
    2 szkl cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki kartoflanki
    1 szkl kremówki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    12 jajek
    Rodzynki
    Aromat pomarańczowy

Serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Wszystkie składniki zagniatamy na gładką masę i wyklejamy dno formy. (26cm na 36cm)
    Masa:
    Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, po łyżce twarogu i aromat. Ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą, to samo zrobić z ubitą kremówką. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Ciasto wylać na przygotowany spód i piec 1,5godz w 180stopniach. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Polać lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy