Polecam pyszny i zdrowy serniczek na bazie kaszy jaglanej. Jest wspaniały.
2 godz.
Składniki:
Składniki;
400 ml ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
2 duże garści mrożonych truskawek
50 ml wody
2 łyżki cukru trzcinowego
opakowanie cukru cytrynowego
18 g żelatyny +170 ml gorącej wody
400 ml serka truskawkowego z kawałkami truskawek
kilka kropli czerwonego barwnika by uzyskać efekt ombre
Serniczek jaglany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki zalewam 50 ml gorącej wody i chwilę podgrzewam. Przelewam do wysokiej miski. Dodaję kaszę jaglaną i miksuję blenderem na gładki mus. Dodaję cukier cytrynowy. Jeśli truskawki są mało słodkie, dosładzam masę cukrem trzcinowym. Na koniec dodaję serek truskawkowy i ponownie wszystko razem miksuję.
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Kiedy przestygnie dodaję ją do masy. Mieszam. Dzielę na 3 części po ok. 300 ml każdą. Do pierwszej części dodaję odrobinę czerwonego barwnika. Po wymieszaniu przelewam do foremki o średnicy 18cm, wyłożonej folią spożywczą. Schładzam. Do drugiej części dodaję mniejszą ilość barwnika, by uzyskać mniej intensywny kolor i przelewam na zastygniętą masę. Ponownie wstawiam do lodówki. Kiedy deser stężeje wylewam 3 część. Schładzam kilka godzin. Przekładam na talerz. Dekoruję kulkami zbożowymi i płatkami białej czekolady.
Komentarze