Serniczek jaglany z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Polecam pyszny i zdrowy serniczek na bazie kaszy jaglanej. Jest wspaniały.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki;
    400 ml ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
    2 duże garści mrożonych truskawek
    50 ml wody
    2 łyżki cukru trzcinowego
    opakowanie cukru cytrynowego
    18 g żelatyny +170 ml gorącej wody
    400 ml serka truskawkowego z kawałkami truskawek
    kilka kropli czerwonego barwnika by uzyskać efekt ombre

    Dekoracja;
    kulki różowe
    płatki białej czekolady

Serniczek jaglany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zalewam 50 ml gorącej wody i chwilę podgrzewam. Przelewam do wysokiej miski. Dodaję kaszę jaglaną i miksuję blenderem na gładki mus. Dodaję cukier cytrynowy. Jeśli truskawki są mało słodkie, dosładzam masę cukrem trzcinowym. Na koniec dodaję serek truskawkowy i ponownie wszystko razem miksuję.

    Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Kiedy przestygnie dodaję ją do masy. Mieszam. Dzielę na 3 części po ok. 300 ml każdą. Do pierwszej części dodaję odrobinę czerwonego barwnika. Po wymieszaniu przelewam do foremki o średnicy 18cm, wyłożonej folią spożywczą. Schładzam. Do drugiej części dodaję mniejszą ilość barwnika, by uzyskać mniej intensywny kolor i przelewam na zastygniętą masę. Ponownie wstawiam do lodówki. Kiedy deser stężeje wylewam 3 część. Schładzam kilka godzin. Przekładam na talerz. Dekoruję kulkami zbożowymi i płatkami białej czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy