Serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg półtłusty przekręcić przez maszynkę ja kupuję prawdziwy twaróg bo jest lepszy od tych gotowych. Rozpuszczamy galaretki zgodnie z zaleceniami na opakowaniu .
2.Margarynę utrzeć z cukrem, żółtka dodać do nacieranej masy.
3.Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłego mleka (ja podgrzewam całość w mikrofalówce) Do nacieranej masy po łyżce wrzucać twaróg,dodać sok z cytryny.
4.Ubijamy białka .Do masy serowej dodajemy ubite białka i rozpuszczoną żelatynę .
5.Do pucharków, salaterek wkładamy masę serową następnie odstawiamy do lodówki aż trochę zgęstnieje ,wlewamy tężącą galaretkę i ponownie odkładamy do zgęstnięcia do lodówki .Powtarzamy jeszcze raz tą samą czynność.
6.Dekorujemy według własnego uznania ja użyłam bitej śmietany oraz waflowe rurki. Smacznego :)
Komentarze