Serniczek na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 min

Ulubiony deser mojego taty :)

  • 2 min

Składniki:

  • 60 dag twarogu20 dag margaryny2 jajka3 dag żelatyny 30 dag cukru4 galaretki czerwone1/2 szklanki mleka sok z cytryny

Serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg półtłusty przekręcić przez maszynkę ja kupuję prawdziwy twaróg bo jest lepszy od tych gotowych. Rozpuszczamy galaretki zgodnie z zaleceniami na opakowaniu .
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem, żółtka dodać do nacieranej masy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłego mleka (ja podgrzewam całość w mikrofalówce) Do nacieranej masy po łyżce wrzucać twaróg,dodać sok z cytryny.
  • 4. Ubijamy białka .Do masy serowej dodajemy ubite białka i rozpuszczoną żelatynę .
  • 5. Do pucharków, salaterek wkładamy masę serową następnie odstawiamy do lodówki aż trochę zgęstnieje ,wlewamy tężącą galaretkę i ponownie odkładamy do zgęstnięcia do lodówki .Powtarzamy jeszcze raz tą samą czynność.
  • 6. Dekorujemy według własnego uznania ja użyłam bitej śmietany oraz waflowe rurki. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy