Serniczek pod marcepanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 35 min

Studiuję. Lubię gotować, ale moją pasją jest pieczenie. Polecam delikatny serniczek.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • ● 50 dag półtłustego twarogu 3 razy zmielonego
    ● 500 ml śmietany 30%
    ● 1/2 szkl. namoczonych w alkoholu rodzynek
    ● 2 czekolady mleczne
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    ● 4 łyżeczki żelatyny
    ● 20 dag marcepanu
    ● olejek pomarańczowy
    ● kilka łyżek startej skórki pomarańczowej
    Spód: 4-5 wafli ryżowych
    ● 17 dag czekolady
    ● 6 czubatych łyżeczek masła
    ● 10 dag orzechów włoskich

Serniczek pod marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: wafle kruszymy. Masło roztapiamy z czekoladą, ciepłe mieszamy z waflami i posiekanymi orzechami. Wykładamy na dno tortownicy (śr. 20 cm), dociskamy.
  • 2. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem, wlewamy kilkanaście kropli olejku, dodajemy skórkę, jedną pokruszoną czekoladę i rodzynki.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy. Do 1/3 powoli wlewamy żelatynę, mieszamy. Dodajemy do pozostałej śmietany. Mieszamy. Wykładamy na spód.
  • 4. Marcepan rozwałkowujemy na wielkość średnicy tortownicy, wykładamy na sernik. Drugą czekoladę roztapiamy, polewamy ciasto. Możemy udekorować ziarnami kawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy