SERNICZKI

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis na serniczki dostałam od mojej babci, która z kolei dostała go od swojej. Serniczki pochodzą ze wschodu. Są jedyne w swoim rodzaju, wszyscy w rodzinie za nimi przepadają a goście skromnie proszą o dokładkę.

  • 25 min

Składniki:

  • 0,7 kg zmielonego twarogu
    1 całe jajo
    3 łyzki cukru
    szczypta soli
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    margarynya do smażenia

Serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmielony twaróg 1. Twaróg mielimy jednokrotnie.
  • składniki na serniczki 2. Dodajemy pozostałe składniki
  • uformowane serniczki 3. Zagniatamy ciasto i formujemy placuszki
  • smażenie serniczków 4. Smażymy na małym ogniu na margarynie
  • 5. Przed podaniem posypujemy cukrem

Porady

Przy formowaniu serniczków dobrze jest nawilżac wodą ręce co ułatwi pracę. Serniczki smażymy na wolnym ogniu na złocisty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy